A tetőtisztításról, tetőmosásról néhány szóban

Miért fontos a tetők tisztítása, mosása?

A tetők időszakos karbantartását 5-10 évente célszerű elvégezni, hogy megelőzzük nagyobb kárt okozó problémák felmerülését.

Ilyenkor javasoljuk tetőtisztítás, tetőmosás elvégzését, ráadásul egy megtisztított tetőhéjazat visszaadja a tető eredeti szépségét, amely a ház/üzlethelység/telephely külső kinézetét is befolyásolja.

A különböző időjárási hatások, mint az erős UV sugárzás, heves esőzések, valamint a szmogos levegő folyamatosan károsítják a tetőt, aminek következtében a korom, kipufogó gáz és egyéb szennyeződések könnyebben megtapadnak a különböző tetőfedő anyagok felületén és elszínezik azokat.

Tetőtisztítás révén a tető nem csak régi színét és szépségét nyerheti vissza, hanem megszabadítjuk a felületére tapadt káros anyagoktól is, melyek az esővízzel érintkezve savas kémhatású folyadékként roncsolnák a fedőanyagot.

Megelőzés – a tető tisztítása

Az időjárási hatások mellett jelentős gondot okoz a mohásodás és algásodás is, ami megfelelő tetőtisztítás hiányában idővel beázáshoz, a tetőszerkezet gyorsabb állapotromlásához vezet. A tetőn megtelepedő mohák és algák bejutnak a fedés hézagaiba és eltömítve azokat, bevezetik a nedvességet a borítás alá, gyengítve a tető szerkezetét. A mohás tető tisztításával megelőzhetjük a meghibásodásokat, elkerülve egy idő előtti, költséges tetőcserét. Emellett a tetőmosás során megtisztított felületen jobban észrevehetők, így könnyebben javíthatók a tető már bekövetkezett sérülései.

Hogyan történik a tetőmosás, tetőtisztítás?

A mohás, algás tetőhéjazat, függetlenül a dőlés szögétől, szárazon, de nedvesen rendkívül csúszós, így első lépésként biztosító kötelek elhelyezésére kerül sor.

Amikor a munkavégzés feltételei adottak, akkor kezdődik a tisztítás:

  • első lépésként biológiailag lebomló algaölő tisztítószerrel fújjuk be a felületet
  • második lépésben ipari magasnyomású mosóval tisztítjuk a felületet
  • harmadik lépésként összetakarítunk magunk után vagy a menet közben felmerült plusz munkákat elvégezzük (lábazat tisztítása, térkő tisztítása, homlokzat tisztítása, kerítés tisztítása, stb.)
  • negyedik lépés a takarítás, amennyiben a 3. a plusz munka volt

Miért bízza szakemberre a tetőmosást, tetőtisztítást?

Ma már mindenki számára elérhetőek magasnyomású mosók, több gyártó palettáján vannak hobbi/barkács kategóriák, sőt rengeteg háztartásban meg is találhatóak.

Itt jön a kérdés, hogy akkor mégis miért fizessünk érte?

Egy hagyományos magasnyomású mosó üzemeltetéséhez szükségünk van áramra, és vízre, a tömlő hossza sok esetben 3-5 méter.

Nézzük példaként :

Előszedjük a létrát a fészerből, kihozzuk a hosszabbítót, vizes tömlőt, mosót, majd összeszereljük. Felmegyünk a tetőre, rövid a tömlő…..hozzuk fel a gépet…nehéz tartani, tegyük bele az ereszbe….kezdődnek a problémák. Ha sikerült mindent megoldani, elkezdünk mosni és megjelennek a potenciálisan balesethez vezető problémák :

  • a tető elkezd csúszni (leesés veszélye)
  •  a víz befolyhat a hosszabbító csatlakozásához (áramütés veszélye)
  • a gép nem elég hatékony (túl lassan halad a munka)
  • a gép is leeshet (anyagi kár)

Ezek tudatában célszerű megfelelő szaktudással és megfelelő munkavédelmi felszereléssel rendelkező szakembert felkeresni a munka kivitelezésére.

Szólj hozzá!

További bejegyzéseink