Homlokzatok átvizsgálása, veszélytelenítése

Miért van rá szükség?

Az időjárás viszontagságainak (csapadék, szél, UV, hőmérséklet ingadozás) kitett homlokzatok az idő előrehaladtával elöregednek. Az öregedés hatására a vakolat megreped, meglazul, feltáskásodik, mely sok esetben nem is látszódik addig, amíg egy viharos szél vagy nagyobb eső következtében egy vagy több darab nem hullik le, jobb esetben olyan helyre, ahol sem parkoló autó sem járókelő nem tartózkodik.

Amennyiben a homlokzatról vakolat vagy bármilyen más elem leesik és kárt okoz, abban az esetben az épület tulajdonosa felesős a kártérítésért.

Mi a megoldás?

Alpinista módszerrel költséghatékony a homlokzat átvizsgálása és veszélymentesítése, hiszen az állványozás ilyen esetben sok időt és pénzt igényel.

A homlokzat minden négyzetméterét az alpinisták kötélből átvizsgálják, leszedik a málló, táskás vakolatot, lógó vakolatelemeket (stukkó, bádog, stb.), mely után a veszélyes állapot megszűnik.

Hogyan zajlik egy homlokzat veszélymentesítése?

  • helyszíni felmérés, árajánlat készítés
  • munkavégzés előtt területfoglalási engedély beszerzése
  • járda korlátozása illetve lezárása a gyalogos forgalom elől
  • parkoló lezárása, amennyiben nem lehetséges parkoló autók védelmének kiépítése
  • nagyobb felületek, utcafrontok esetén védőháló alkalmazása
  • veszélymentesítés, málló, mozgó elemek eltávolítása, homlokzat átvizsgálása
  • munkafolyamat végén takarítás, keletkezett hulladék elszállítása, korlátozások megszüntetése

Hol lehet szükség a homlokzat átvizsgálásra, veszélytelenítésre?

Nagy általánosságban társasházak utcai, udvari homlokzatain, közintézmények homlokzatain, függőfolyosók környezetében.

Mi történik ha már esett le valami a homlokzatról, és valaki bejelentette a hatóság felé?

Amennyiben vakolat hullott, vagy egyéb épület elem és az bejelentésre kerül a 112-n keresztül, akkor a területileg illetékes tűzoltóság fog kivonulni a helyszínre. Ők csak azt a részt fogják veszélymentesíteni, ami a kiérkezés pillanatában veszélyt képez, majd (amennyiben a helyszínen van, vagy elérhető telefonon) tájékoztatják a tulajdonost/üzemeltetőt/közös képviselőt, hogy a további veszély elhárítása érdekében vizsgáltassa át a homlokzatot.

Amennyiben anyagi kár vagy személyi sérülés is keletkezik az eseménynél, úgy a rendőrség is értesítésre kerül, és eljárást is indítanak. Ezekben az esetekben néhány nap (10-14) szokott rendelkezésre állni a homlokzat átvizsgálására.

Ezeket a helyzeteket célszerű elkerülni, és ha nincs megfelelő keretösszeg a homlokzat felújítására, akkor célszerű évente egyszer átvizsgáltatni.

„Addig nincs baj, amíg nincs baj.” – Cserna-Szabó András

Szólj hozzá!

További bejegyzéseink