homlokzatátvizsgálás alpintechnika

Kik az ipari alpinisták és mikor lehet szükség a munkájukra?

A XX. században a különböző expedíciók, felfedezések (barlangászat, hegymászás) alkalmával igény támadt a hagyományos kenderkötelek kiváltására valami jobb, erősebb, könnyebb variációkkal.

A modern kötelekhez viszont egyre modernebb eszközök kellettek, így külön iparágak alakultak az ilyen típusú eszközök fejlesztésére és gyártására.

Ahogyan fejlődtek az eszközök, úgy kezdett előtérbe kerülni ezen eszközök felhasználása az ipar területén is, az első ipari alpinisták így barlangászok, valamint hegy, illetve sziklamászók voltak.

Közben a munkavédelem részéről is igények merültek fel, így alakultak különböző szabványok, amik szétválasztották a sport és ipari eszközöket.

A XXI. századi ipari alpinista felszerelések mindegyike valamilyen szabvány alapján készül, kifejezetten munkavégzésre. Strapabíróak, könnyűek ám mégis megfelelő teherbírással rendelkeznek ahhoz, hogy a velük dolgozó alpinistát, annak felszerélését biztonsággal elbírják.

A felszereléseket gyártó cégek közül Magyarországon a legelterjedtebb márkák: Petzl, Singing Rock, Beal, Camp, stb.

Ha minden felszerelés adott, már csak stabil kikötési pontok kellenek a köteleknek és kezdődhet is a munkavégzés.

Mi is az a stabil kikötési pont?

A stabil kikötési pont lehet telepített vagy ideiglenes, de lehet az adott hely (ipari létesítmény, épület, torony, tetőszerkezet, stb.) valamilyen eleme ami alkalmas kikötéshez. Ha nincs akkor azt az alpinista szakember ki tudja építeni a munkavégzéshez.

Hol lehet szükség az ipari alpinistákra?

A nevével ellentétben nem csak az iparban…. Társasházak, családi házak, irodaházak, aknák, légudvarok, tornyok, ipari kémények, nagy méretű gépek (daruk, bányagépek, ipari kazánok, stb.) karbantartási, tisztítási, ellenőrzési vagy egyéb más munkálatai alkalmával lehet szükségünk rájuk.

Amit érdemes tudni:

  • Ipari alpinista egyedül nem dolgozhat, a minimum létszám 2 fő, megfelelő képesítéssel. Az ipari alpinista munkáját Magyarországon az alábbi rendelet szabályozza:  „11/2003. (IX.12) FMM rendelet az ipari alpintechnikai tevékenység biztonsági szabályzatáról”
  • A magasban végzett munkák komoly munkavédelmi szabályozás alá esnek. Amennyiben a munkavégzés 1 méter magasság felett fog történni, akkor vagy kollektív (korlát, állvány, vagy valamilyen telepített zuhanásgátló rendszer ) vagy egyéni védőeszközöket kell a munkavállalók rendelkezésére bocsátani.

Amennyiben egyéni védőeszközök szükségesek, akkor ahhoz már oktatás, képzés és felülvizsgálat szükségesek.

Ilyenkor jöhet szóba az ipari alpinisták alkalmazása, ők rendelkeznek a szaktudással, hogyan ne essenek le, rendelkeznek a bevizsgált, célzottan magasban, illetve kötélen végzett munkálatokhoz szükséges eszközökkel, kötelekkel.

Szólj hozzá!

További bejegyzéseink